Isännöitsijän rooli energiatodistusten hankinnassa

Taloyhtiössä hallitus ja isännöitsijä ovat vastuussa lain mukaisten energiatodistusten hankinnasta. Energiatodistus tulee olla osakkaiden saatavilla heidän myydessä tai vuokratessa asuntoaan. 

Tähän on muutama poikkeus: 

Niissä tapauksissa, että kyseessä on alivuokraus, määräaikainen korkeintaan vuoden vuokrasuhde, rakennusta purettavaksi myytäessä tai silloin, kun kyseessä on samaan konserniin kuuluvien yhteisöjen välinen myynti tai vuokraus, ei energiatodistusta tarvitse näyttää.

Sellaisissa tilanteissa, että rakennuksen koko kunnossapitovastuu on osakkaalla, myös energiatodistuksen tilaaminen on osakkaan tehtävä. Kuitenkin, jos taloyhtiön erillisrakennuksissa on yhteinen lämpöjärjestelmä kuten maalämpö, energiatodistuksen hankkii taloyhtiö.

 Isännöitsijän tehtävät energiatodistuksiin liittyen:

  1. Huolehdi energiatodistusten voimassaolosta

Taloyhtiön energiatodistukset tulee uusia, kun edellisten voimassaoloaika on päättynyt. Energiatodistukset ovat voimassa 10 vuotta laadintapäivästä. Todistus tulee päivittää myös silloin, kun rakennuksiin on tehty energiatehokkuuteen vaikuttavia korjauksia. 

  1. Etsi pätevä palveluntarjoaja

Energiatodistuksen saa laatia vain tehtävään perehtynyt laatija, joka on rekisteröitynyt Asumisen rahoitus- ja kehittämisekeskus ARA:n rekisteriin. Laatijalla tulee olla soveltuva tekniikan alan tutkinto tai korvaava työkokemus sekä suoritettuna laatijakoe. Kannattaa siis varmistua, että palveluntarjoajalla on voimassa oleva pätevyys todistuksen laadintaan. 

Palveluntarjoaja kannattaa ottaa omalta lähialueelta, sillä todistuksen laatiminen edellyttää paikanpäällä tehtävää havainnointia. Hinnoissa voi olla vaihtelua, joten on hyvä tarkistaa eri palveluntarjoajien hinnasto ja tehdä hintavertailua. 

  1. Toimita tarvittavat asiakirjat

Energiatodistuksen laatimista varten tarvitaan seuraavat dokumentit: jokaisen asuinrakennuksen suunnitelmat (pohjakuvat, julkisivukuvat, leikkauskuva) sekä isännöitsijäntodistus (jossa ajantasaiset tiedot tehdyistä remonteista). Tarvittaessa laatija voi hakea dokumentteja myös esimerkiksi Lupapisteen kaupasta. Aiempi energiatodistus on hyvä myös olla laatijan saatavilla. 

  1. Laatijan kohdekäynnin sopiminen

Energiatodistuslain mukaan laatijan tulee käydä paikanpäällä havainnointikäynnillä todistusta tehtäessä. Käynnin aikana käydään läpi tilat ja rakenteet, erityisesti energiatodistuksen näkökulmasta. Se ei siis ole sama asia kuin kuntotarkastus, vaan havaintoja rakenteiden tai laitteiden kunnosta tehdään huomioiden energiatehokkuus. 

Jotta energiatodistus antaa mahdollisimman oikean kuvan rakennuksesta, on siihen hyvä sisällyttää myös käyttäjien, kuten asukkaiden, huollon henkilökunnan ja isännöitsijän haastattelua. Tässä vaiheessa isännöitsijä voi jo suoraan saada laatijalta kommentteja havaintoihin liittyen. Toki laatija kirjaa havainnot, ehdotukset ja toimenpidesuositukset energiatodistukseen.

  1. Energiatodistus osakkaiden saataville

Energiatodistuksen laatija toimittaa tehdyn energiatodistuksen taloyhtiön käyttöön sekä syöttää sen ARA:n energiatodistusrekisteriin. Osakkaille energiatodistus tulee toimittaa tarvittaessa, eli kun he laittavat asuntoaan myyntiin tai vuokralle. Myös tulevalle ostajalle tai vuokralaiselle tulee esittää joko alkuperäinen energiatodistus tai sen kopio. 

EasyE nopeuttaa ja helpottaa isännöitsijän tehtäviä

EasyE on verkkopalvelu, joka mahdollistaa helpon tavan hankkia kaikki taloyhtiön tarvitsemat todistukset verkkokaupan kautta. Palvelu mahdollistaa sen, ettei sinun tarvitse enää etsiä alueesi palveluntarjoajia eikä tehdä tarjouspyyntöjä. Sinun tarvitsee vain:

  • klikata itsesi verkkokauppaan
  • syöttää palveluun rakennuksen perustiedot
  • ladata siihen saatavilla olevat asiakirjat
  • täyttää lisätiedot sekä rakennusten määrän
  • vastaanottaa valmiit todistukset.

Palvelusta näet saman tien tarvittavien todistusten yhteishinnan. Kun olet lähettänyt tilauksen, alueesi laatija ottaa sinuun yhteyttä kohdekäynnin sopimiseksi. Kun todistukset on laadittu, saat jatkossa automaattisen muistutuksen kun ne ovat vanhenemassa. Palvelu keventää ja nopeuttaa omaa työmäärää huomattavasti!

Pian voit tilata energiatodistuksen netistä.

Tutustu myös näihin artikkeleihimme

Energiatodistus – miksi sellainen pitää olla?

Energiatodistus – miksi sellainen pitää olla?

Energiatodistus muuttuu todella konkreettiseksi asiaksi monelle 2023 vuoden aikana.

Lue lisää
Energiatodistus – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan

Energiatodistus – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden. Se on laskennallinen tapa ilmaista rakennuksen suorituskyky eli se, miten paljon energiaa rakennus kuluttaa.

Lue lisää
Hanki energiatodistus ajoissa

Hanki energiatodistus ajoissa

Lain mukaan energiatodistus pitää esittää asuntoa myytäessä ja vuokrattaessa. Kyse ei ole pelkästään turhasta paperinpalasta, sillä se tarjoaa myös

Lue lisää