wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/easye.fi/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden. Se on laskennallinen tapa ilmaista rakennuksen suorituskyky eli se, miten paljon energiaa rakennus kuluttaa riippumatta rakennuksen käyttäjistä.
Energiatodistus kertoo rakennuksen ominaisuudet:
Energiatehokkuutta ilmaistaan E-luvulla, joka on laskennallisen energiankulutuksen suhde rakennuksen lämmitettyyn nettopinta-alaan.
E-luvun lisäksi energiatodistuksessa mainitaan rakennuksen energialuokka asteikolla A–G. Esimerkiksi lähes nollaenergiarakentamista koskevat määräykset täyttävä uudisrakennus sijoittuu lähtökohtaisesti luokkaan B, kun taas olemassa oleva pientalo kuuluu useimmiten C- tai D-luokkaan.
Jotta rakennuksen ostaja tai vuokraaja pystyy vertaamaan rakennuksia keskenään, pitää ne pystyä asettamaan samalle asteikolle jonkin asian suhteen. Energiatehokkuusluvun avulla vertailu onnistuu, vaikka rakennukset ovat erikokoisia, niissä on erilaiset lämmitysmuodot tai niiden eristys on erilainen. Energiatodistusten avulla pystyy valitsemaan itselleen energiankulutuksen suhteen ympäristöystävällisimmän kodin.
Pääsääntöisesti energiatodistus tulee olla kaikilla sellaisilla rakennuksilla, joita koskevat rakentamismääräysvaatimukset. Olemassa olevien rakennusten kohdalla voimassa oleva energiatodistus vaaditaan rakennuksen vuokra- tai myyntitilanteessa kun taas uusilla rakennuksilla energiatodistus tulee olla jo rakennuslupaa haettaessa. Lisäksi rakennusluvan loppuleimaa varten tulee esittää energiatodistuksen tasauslaskelma.
Energiatodistus ei ole pakollinen ihan kaikissa tapauksissa. Rakennukselle ei tarvitse energiatodistusta, jos se on:
Voit katsoa tarkemmat määritykset Motivan sivuilta.
Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen myöntämispäivämäärästä lähtien. Omakotiasujien kohdalla energiatodistuksen hankkiminen on ajankohtainen yleensä vain silloin, jos talo vuokrataan tai laitetaan myyntiin. Kerros- ja rivitalojen kohdalla pätee sama sääntö. Niissä energiatodistusten ajantasaisena pitäminen on kuitenkin isännöitsijän vastuulla, kuten rakennuksen kunnossapitovastuu muutenkin.
Energiatodistus tuli pakolliseksi vuonna 2013. Vuonna 2013 hankitut energiatodistukset tulee siis uusia vuonna 2023.
Energiatodistus ei ole vain energiatehokkuuden vertailua varten, vaan todistuksen laatija tekee ehdotuksia myös rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi lämmitysmuodon muuttaminen, ikkunoiden uusiminen ja rakennuksen vaipan lämmöneristyksen lisääminen. Lisäksi energiatodistuksen avulla halutaan ohjata ihmisiä panostamaan energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen.
Todistuksen laatija toimittaa valmiit energiatodistukset Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ylläpitämään energiatodistusrekisteriin. ARA toimii myös lakia valvovana viranomaisena ja voi kehottaa rakennuksen omistajaa myynti- tai vuokraustilanteessa hankkimaan rakennukselle energiatodistuksen.
Jos omistaja ei kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta hanki energiatodistusta, ARA tekee omistajaa velvoittavan käskypäätöksen, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Omistaja välttyy uhkasakolta hankkimalla energiatodistuksen. Tätä kirjoitusta kirjoitettaessa (12/2022) ARA on asettanut ensimmäiset uhkasakot koskien puuttuvaa energiatodistusta.
Energiatodistus muuttuu todella konkreettiseksi asiaksi monelle 2023 vuoden aikana.
Lue lisääLain mukaan energiatodistus pitää esittää asuntoa myytäessä ja vuokrattaessa. Kyse ei ole pelkästään turhasta paperinpalasta, sillä se tarjoaa myös
Lue lisääEasyE:n taustalta löytyy korjausrakentamisen palveluihin erikoistunut konsulttitoimisto Planera, joka halusi tuoda markkinoille täysin uuden tyyppisen mallin energiatodistuksen hankkimiseen ja
Lue lisää