Energiatodistus on yksi kiinteistön kunnon mittareista

Energiatodistus on merkityksellinen tapa ylläpitää kiinteistöä. Se on parhaimmillaan helppo keino nähdä kiinteistön nykytila”, pohtii Keravan Isännöinti Oy:llä isännöitsijänä ja yrittäjänä työskentelevä Anne Rintala

Hän on ollut alalla yli kymmenen vuotta, ja ollut mukana kehittämässä tulevaisuuden isännöintiä mm. Isännöintiliiton työryhmissä. Hän on alalla nähnyt myös energiatodistuksiin liittyvän asennemuutoksen:

“Ehkä aiemmin energiatodistus nähtiin vain pakollisena asiakirjana, mutta kyllä näkemykset ovat yhä kasvavissa määrin muuttuneet. Energialuokka kiinnostaa erityisesti ostajia ja sen myötä energiatodistusten merkitys on kasvanut.”

Energiatehokkuus on yhä tärkeämpi osa kiinteistöalaa, sillä vähentämällä lämmittämiseen kuluvaa energiaa vaikutetaan suuresti koko Suomen energiankulutukseen sekä luonnollisesti talokohtaisesti energiakustannuksiin. Tämän myötä yhdessä muiden lain mukaisten dokumenttien kanssa energiatodistus ja siinä määritelty energialuokka toimivat yhtenä kiinteistön kunnon mittarina.

Energiatodistuksen suurin hyöty on toimenpidesuosituksissa

Lain mukaan energiatodistus  tulee uusia viimeistään kymmenen vuoden välein. Usein energiatodistusta päivitettäessä toivotaan, että E-luku olisi aiempaan verrattuna parempi. 

“Energiatodistukset ovat alalla vielä suhteellisen tuore asia. Ensimmäiset energiatodistukset tehtiin vuonna 2013 energiatodistuslain astuessa voimaan, ja tässä välissä laki on ehtinyt muuttua. Käytössä on nyt rakennuskohtainen laskentamalli. Laskentatapamuutoksen myötä tilanne, jossa energialuokka 10 vuotta sitten tehtyyn todistukseen verrattuna pysyy samana, on jo hyvä”, Anne toteaa.

Anne korostaa, että tärkeintä on huolehtia siitä, että energiatodistus on ajan tasalla. Jos rakennukseen tehdään energiatehokkuutta parantavia muutoksia, on huolehdittava myös energiatodistuksen päivittämisestä. Tiedoiltaan vanhentunut todistus on kehno mittari kiinteistön kunnon arvioinnissa. 

Energiatodistuksen suurin arvo on sen sisältämissä toimenpidesuosituksissa, jotka antavat keinoja säästää energiaa sekä parantaa kiinteistön energialuokkaa. Suositukset toimivat ohjenuorana tulevien remonttien suunnittelulle ja kiinteistön ylläpidolle.

Energiatodistus säilyttää arvonsa tulevaisuudessa 

Jos taloyhtiön energiatodistukset on viimeksi laadittu vuonna 2013, on nyt se hetki, kun todistukset pitää päivittää. Haasteelliseksi Anne kokee kilpailutusvaiheessa ajantasaisten piirustusten löytämisen. Energiatodistusta varten tarvitaan jokaisen asuinrakennuksen suunnitelmat eli pohjakuvat, julkisivukuva ja leikkauskuva. 

“Juuri oikeiden tietojen saaminen ja löytäminen ei onnistukaan ihan jokaiselta, tämän antaa kyllä mielellään asiantuntijan tehtäväksi”, Anne nauraa todeten, että hommaan saa helposti kulumaan turhankin paljon aikaa. 

Kustannukset toki aina puhututtavat, mutta energiatodistusten suhteen siinä on tapahtunut positiivista kehitystä. Yksi pelko isännöintialalla on ollut energiatodistusten hintojen nousu rakennuskohtaisen laskentatapamuutoksen myötä. 

“Onneksi hinnat ovat kuitenkin kohtuullistuneet, eikä kustannus pienissäkään yhtiöissä nouse kohtuuttomaksi asunto-osakkeiden määrään nähden.”

Pitkällä tähtäimellä energiatodistus tulee säilyttämään arvonsa asunto-osakeyhtiöiden arjessa. Koko EU-alueella tahtotilana on vähentää päästöjä ja energiankulutusta osana ilmastonmuutoksen vastaista työtä sekä energiakustannusten hillitsemiseksi. 

Tämän myötä työn alla on uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, jonka tavoitteena on saavuttaa asuinrakennusten osalta vähintään 

  • energiatehokkuusluokka E vuoteen 2030 mennessä 
  • energiatehokkuusluokka D vuoteen 2033 mennessä.

“EU-direktiivin muutos aiheuttaa sen, ettei energiatodistuksen merkitys tule ainakaan vähenemään tulevaisuudessa”, Anne kiteyttää.

Pian voit tilata energiatodistuksen netistä.

Tutustu myös näihin artikkeleihimme

Energiatodistus – miksi sellainen pitää olla?

Energiatodistus – miksi sellainen pitää olla?

Energiatodistus muuttuu todella konkreettiseksi asiaksi monelle 2023 vuoden aikana.

Lue lisää
Energiatodistus – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan

Energiatodistus – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden. Se on laskennallinen tapa ilmaista rakennuksen suorituskyky eli se, miten paljon energiaa rakennus kuluttaa.

Lue lisää
Hanki energiatodistus ajoissa

Hanki energiatodistus ajoissa

Lain mukaan energiatodistus pitää esittää asuntoa myytäessä ja vuokrattaessa. Kyse ei ole pelkästään turhasta paperinpalasta, sillä se tarjoaa myös

Lue lisää